Kam a ako podávať prihlášky na stredné školy

Žiaci základných škôl si môžu podať prihlášky na tieto stredné školy: gymnáziá, stredné odborné školy, konzervatóriá.

08.02.2013 08:58
žiaci, škola, študenti Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Uchádzač alebo jeho zákonný zástupca môže podať dve prihlášky na štúdium na tlačive schválenom MŠ SR na dve stredné školy alebo na dva odbory vzdelávania na tej istej strednej škole; v odôvodnených prípadoch môže podať ďalšie dve prihlášky na štúdium v odboroch vzdelávania, ktoré vyžadujú overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania.

Uchádzač alebo jeho zákonný zástupca podáva prihlášku riaditeľovi základnej školy do 20. februára na učebné odbory a študijné odbory, ktoré vyžadujú overenie špeciálnych schopností a zručností alebo nadania, do 10. apríla na ostatné učebné odbory a študijné odbory. Uchádzač, ktorý nie je žiakom základnej školy, podáva prihlášku priamo na strednú školu.

Pri prijímaní žiaka na strednú školu, ktorý v celoslovenskom testovaní žiakov deviateho ročníka dosiahol úspešnosť v každom predmete samostatne 90 percent, rozhodne o prijatí riaditeľ školy bez prijímacej skúšky.

To sa nevzťahuje na školu, kde je potrebné pri prijímacích skúškach overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania.

Prijímacia skúška je z predmetov ktoré určí ministerstvo školstva a ministerstvo zdravotníctva s prihliadnutím na návrhy riaditeľov stredných škôl.

Ak sa žiak základnej školy s vyučovacím jazykom národnostných menšín prihlási na strednú školu s vyučovacím jazykom slovenským, prijímacie skúšky má z jazyka slovenského a literatúry a z ďalšieho predmetu v jazyku, v akom si ho na základnej škole osvojoval, ak zákonný zástupca žiaka túto požiadavku uvedie v prihláške.

Termíny prijímacích skúšok na stredné školy, na ktorých sa vyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadanie, určí riaditeľ strednej školy v čase od 25. marca do 15. apríla.

Termíny prijímacích skúšok na školy, na ktorých sa nevyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností alebo talentu, sa konajú v druhom úplnom májovom týždni vo štvrtok a z organizačných dôvodov sa môžu skončiť v piatok.

Ak termín prijímacích skúšok pripadne na deň pracovného pokoja, posúva sa na nasledujúci pracovný deň.

Ak uchádzač neurobil prijímaciu skúšku úspešne alebo nebol prijatý z iných dôvodov a škola má nenaplnený počet miest pre žiakov, ktorých možno prijať do prvého ročníka, riaditeľ rozhodne, či budú prijímacie skúšky v ďalšom termíne.

Rozhodnutie zverejní najneskôr do 6. júna. Prijímacia skúška sa potom koná v treťom úplnom júnovom týždni v utorok a z organizačných dôvodov sa môže skončiť v stredu.

Riaditeľ strednej školy pozve uchádzačov na prijímacie skúšky najneskôr päť dní pred termínom.

Uchádzač môže byť zapísaný na štúdium na strednej škole len na základe zápisného lístka, vydaného príslušnou základnou školou, a to len na jednej strednej škole.

V prípade, ak uchádzač nemá záujem o štúdium na strednej škole, na ktorú bol zapísaný, a má záujem študovať na inej strednej škole, na ktorú bol prijatý, zákonný zástupca požiada riaditeľa strednej školy o vydanie zápisného lístka, na ktorom potvrdí zrušenie zápisu.

Zápisný lístok predloží riaditeľovi strednej školy, na ktorej má uchádzač záujem študovať.

Školské výpočtové strediská spracujú a zverejnia kritériá prijímacích skúšok vrátane podmienok na prijatie bez prijímacích skúšok, ktoré im zašle riaditeľ školy.

WWW stránky školských výpočtových stredísk:

www.svsba.sk, www.svspn.sk, www.svsbb.sk, www.svsmi.sk, www.svslm.sk.

O prijatí uchádzača na strednú školu rozhodne riaditeľ podľa výsledkov prijímacieho konania.

Pri rozhodovaní o prijatí riaditeľ prihliada aj na zdravotnú spôsobilosť na štúdium vo zvolenom odbore vzdelávania a na výkon povolania.

Riaditeľ strednej školy prednostne prijme uchádzača, ktorý má zmenenú pracovnú schopnosť, pred uchádzačmi, ktorí rovnako vyhovujú kritériám prijímacieho konania.

Riaditeľ strednej školy pri rozhodovaní o prijatí zohľadní, že uchádzač je úspešným riešiteľom predmetovej olympiády alebo víťazom súťaže, ktorá súvisí s odborom vzdelávania, o ktorý sa uchádza, a na výsledky dosiahnuté v celoslovenskom testovaní žiakov deviatych ročníkov základných škôl.

Riaditeľ strednej školy zverejní zoznam uchádzačov na výveske školy podľa výsledkov prijímacieho konania do troch pracovných dní odo dňa konania prijímacej skúšky.

Zoznam obsahuje poradie uchádzačov s vopred prideleným číselným kódom zoradených podľa celkového počtu bodov získaných pri prijímacom konaní a informáciu, či uchádzač urobil prijímaciu skúšku úspešne alebo neúspešne.

Zápisný lístok si ponechá stredná škola, na ktorú sa uchádzač zapíše.

Ak je uchádzač úspešný aj na ďalšej strednej škole a uprednostní štúdium na tej strednej škole, zruší zápis, vyzdvihne si zápisný lístok a odovzdá ho tej strednej škole, na ktorú sa zapíše.

Ak sa uchádzač nezapíše, rozhodnutie, ktorým bol uchádzač prijatý na štúdium v strednej škole, je neplatné.

Proti rozhodnutiu riaditeľa strednej školy o neprijatí sa môže uchádzač alebo jeho zákonný zástupca odvolať v lehote do piatich dní odo dňa doručenia rozhodnutia.

Proti rozhodnutiu o neprijatí riaditeľa cirkevnej alebo súkromnej strednej školy môže uchádzač alebo jeho zákonný zástupca podať žiadosť o preskúmanie rozhodnutia do 15 dní odo dňa doručenia rozhodnutia.

Zdroj: UPIS

© Autorské práva vyhradené

debata chyba