Čoraz viac maturantov sa zaujíma o štúdium v zahraničí

V tomto období roka je pre mnohých maturantov otázka ďalšieho štúdia horúcou témou. Najviac študentov sa prihlasuje aj na zahraničné vysoké školy. Tie lákajú nielen širokým výberom tradičných i nových študijných odborov vytvorených podľa najnovších trendov, ale aj možnosťou dostať sa na zvolený odbor iba na základe maturitného prospechu bez prijímacích skúšok.

09.02.2013 14:47
škola, študent, žiak Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

„Stredoškoláci, ktorí sa zaujímajú o študijné odbory, na ktoré by sa doma nedostali pre nedostatok miest, majú s prijateľnými známkami a primeranou znalosťou angličtiny dobrú šancu byť prijatí na zvolený odbor v inej európskej krajine,“ tvrdí Mária Kovács z agentúry InterStudy.

„Nemusia si robiť starosti s prijímačkami a miesto môžu mať garantované krátko po podaní prihlášky – za predpokladu, že zmaturujú na známky, aké univerzita požaduje.“

Záujem o zahraničné univerzity rastie, čo si niektoré inštitúcie všímajú a vítajú. Z medzinárodného prostredia, ktoré vytvárajú vďaka zahraničným študentom, totiž profitujú aj domáci študenti, ako aj samotné inštitúcie.

„Počas nasledujúcich týždňov prichádzajú na Slovensko univerzity a vysoké školy z Veľkej Británie, Holandska a Dánska, aby prostredníctvom informačných podujatí ponúkli slovenským stredoškolákom, ako aj absolventom 1. stupňa vysokoškolského štúdia, príležitosť získať podrobné informácie o možnostiach štúdia a praktických otázkach študentského života,“ informuje Mária Kovács.

Na týchto podujatiach sa môžu študenti i rodičia stretnúť a porozprávať nielen s pracovníkmi univerzít, ale často aj so slovenskými študentmi a absolventmi, ktorí im porozprávajú o svojich skúsenostiach a predstavia svoju školu z pohľadu študenta.

Záujemcovia o štúdium, ktorí nemajú medzinárodný certifikát z angličtiny akceptovaný jednotlivými univerzitami, môžu na niektorých podujatiach urobiť inštitucionálnu skúšku, ktorou môžu medzinárodný certifikát nahradiť.

Podmienky prijatia

Aby mohol byť prijatý na bakalárske štúdium, musí uchádzač pri maturite získať známku požadovanú univerzitou. Na niektoré odbory sa môže vyžadovať aj maturita z určitého predmetu. Nielen v Anglicku, ale aj v Dánsku a Holandsku prebieha výučba v angličtine.

„Ďalšou podmienkou prijatia je preto primeraná znalosť angličtiny, ktorú môžu uchádzači preukázať medzinárodným certifikátom (najmä IELTS) alebo inštitucionálnou skúškou vykonanou v SR,“ zdôrazňuje Kovács. „Niektoré inštitúcie akceptujú aj maturitu z angličtiny na úrovni B2 so známkou 1 alebo 2. Pre prijatie na magisterské štúdium sa vyžaduje bakalársky diplom a dobré známky pri záverečných skúškach.“

Ak sa študent prihlasuje pred maturitou či bakalárskou skúškou, a/alebo v čase prijatia ešte nemá potrebný doklad o znalosti angličtiny, je najprv prijatý podmienečne, čo znamená, že má garantované miesto v prípade, ak splní podmienky prijatia.

Koľko stojí štúdium?

.

Dánsko

  • V Dánsku môžu naši študenti študovať bezplatne. Hradiť si musia len životné náklady.
  • Ubytovanie v univerzitných internátoch stojí 270 až 450 eur mesačne, na učebnice a študijný materiál potrebujú okolo 300 eur za školský rok.
  • Ak si študent nájde popri štúdiu aj zamestnanie, môže si brigádnickou prácou zarobiť okolo 15 eur na hodinu.

Holandsko

  • Na štátnych vysokých školách v Holandsku stanovuje výšku školného štát, v školskom roku 2013 – 2014 to bude 1 835 eur.
  • Medziročné navýšenie býva okolo štyroch percent.
  • Školné je možné financovať študentskou pôžičkou, ktorú absolvent začína splácať po ukončení štúdia.
  • Aj v Holandsku môžu naši študenti pracovať popri štúdiu bez obmedzení.
  • Tí, ktorí pracujú na základe pracovnej zmluvy viac ako 32 hodín mesačne, môžu získať aj grant na životné náklady 266 eur mesačne.

Anglicko

  • Na anglických univerzitách je školné za bakalárske štúdium 6 000 až 9 000 libier ročne, čo však študenti môžu financovať študentskou pôžičkou od britskej vlády.
  • Túto pôžičku začínajú absolventi splácať až rok po ukončení štúdia a iba za predpokladu, ak majú príjem vyšší ako 21 000 libier roč­ne.
  • Ak sa zamestnajú na Slovensku, splácajú študentskú pôžičku po presiahnutí príjmovej hranice 16 800 eur ročne.
  • Splátky predstavujú 9 % sumy, ktorou príjem absolventa presahuje stanovenú hranicu. Študenti sa môžu uchádzať o rôzne štipendiá.
  • Poplatky za magisterské štúdium, ktoré formou denného štúdia trvá jeden kalendárny rok, sa pohybujú od 3000 do 7000 libier za celé štúdium.
  • Magisterské štúdium vo Veľkej Británii je pre slovenských študentov zaujímavé tým, že pre veľa odborov nie je nutné, aby mal uchádzač bakalársky titul v rovnakom odbore.
  • Ak sa teda študent po ukončení bakalárskeho štúdia rozhodne zmeniť odbor, britský vzdelávací systém mu to umožňuje. Samozrejme sú určité obmedzenia, ktoré platia najmä pri prírodovedných a technických odboroch.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba