Univerzita Komenského prispieva k špičkovému vzdelávaniu o liekoch

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave sa ako jediná vysoká škola na Slovensku stala súčasťou nadnárodného konzorcia európskych univerzít, ktorého zámerom je postgraduálne vzdelávanie v oblasti výskumu a vývoja liekov a liečiv.

05.03.2013 11:29
liek, tabletka, pilulka Foto:
Ilustračné foto
debata

Desať európskych univerzít z desiatich krajín vytvorilo unikátny kooperatívny vzdelávací program, ktorý môžu zásluhou Farmaceutickej fakulty UK (FaF UK) absolvovať aj uchádzači zo Slovenska.

Nový európsky vzdelávací projekt v oblasti výskumu a vývoja liekov a liečiv Cooperative European Medicines Development Course (CEMDC) vznikol pod záštitou a v spolupráci s Innovative Medicines Initiative a European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations. Do programu sú okrem UK v Bratislave zapojené aj univerzity z Estónska (Tartu), Maďarska (Budapešť), Litvy (Kaunas), Poľska (Varšava), Portugalska (Lisabon), Rumunska (Târgu Mureş), Srbska (Belehrad), Slovinska (Ľubľana) a Turecka (Ankara). Vzdelávací program koordinuje maďarská Semmelweis univerzita.

„Cieľom kurzov je vyškoliť odborníkov, ktorí pochopia zložitý proces vývoja liekov od molekuly až po podanie pacientovi. Títo odborníci môžu potom využiť nadobudnuté znalosti v inovatívnych alebo generických farmaceutických spoločnostiach, regulačných agentúrach, ale i v oblasti zdravotnej starostlivosti či manažmentu zdravotných poisťovní,“ uviedol prodekan FaF UK Ján Klimas.

Program je určený pre absolventov farmaceutických, medicínskych alebo prírodovedných odborov. Výučbu v anglickom jazyku budú viesť poprední odborníci z akademickej obce a farmaceutického priemyslu, ktorí pôsobia v zúčastnených krajinách. „Základný kurz pozostáva zo šiestich modulov, ktoré študenti absolvujú počas dvoch rokov. Kompletný stupeň Master (s titulom Master in Medicines Development) sa skladá z 12 modulov a trvá štyri roky,“ dodal Klimas. Registrácia na program prebieha do 15. marca 2013.

„Program CEMDC je dôkazom toho, že naša univerzita aktívne podporuje pokrok v oblasti vedy a výskumu a sme radi, že môžeme prispieť k ďalšiemu vzdelávaniu špičkových farmaceutických odborníkov v medzinárodnom meradle,“ hodnotí spoluprácu desiatich popredných európskych univerzít rektor UK Karol Mičieta.

debata chyba