STU bude mať v Trnave z eurofondov vedecký park za 42 miliónov eur

Slovenská technická univerzita (STU) vybuduje prvý univerzitný vedecký park na Slovensku.

16.03.2013 06:00
Veda, výskum, škola, VŠ Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Campus MTF STU Cambo vyrastie za viac ako 42 miliónov eur v priestoroch Materiálovotechno­logickej fakulty STU v Trnave, informovalo tlačové oddelenie ministerstva školstva.

Vedecký park by mali postaviť do konca júna 2015 a zaplatia ho z eurofondov v rámci Operačného programu Výskum a vývoj. Zo štátneho rozpočtu pritom pôjde 4,2 milióna eur a samotná vysoká škola zaplatí päťpercentnú spoluúčasť vo výške asi 2,1 milióna eur. Zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku v piatok na pôde ministerstva školstva podpísal šéf rezortu školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič a rektor STU v Bratislave Robert Redhammer spolu s dekanom Materiálovotechno­logickej fakulty STU Oliverom Moravčíkom.

„Existencia vedeckého parku prinesie vybudovanie novej vedeckej infraštruktúry na svetovej úrovni zameranej na výskumné oblasti materiálového inžinierstva, iónových a plazmových technológií, ako aj automatizácie a informatizácie priemyselných procesov,“ uviedlo ministerstvo. Zamestnávať by mal podľa jeho slov špičkových odborníkov v oblasti materiálového inžinierstva a podporiť tiež transfer technológií a poznatkov do praxe v podobe transferu know-how, startup či spin-off. „Prispeje nielen ku skvalitneniu vzdelávania mladých ľudí na univerzite, ale zároveň aj k zvýšeniu konkurencieschop­nosti Slovenskej republiky,“ informovalo ministerstvo.

10 debata chyba