Učebnice by si mali vyberať najmä školy

Za chýbajúce učebnice na školách môže okrem ich oneskoreného vydávania aj obmedzené množstvo peňazí, ktoré má na to k dispozícii ministerstvo školstva. Vyplýva to z pracovnej verzie správy o stave školstva a ďalších krokoch pre parlament, ktorá sa dostala na verejnosť.

07.04.2013 09:32
škola, učebnice, knihy, prvák, prváčka, žiak,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

V roku 2012 išlo na učebnice 8,5 milióna eur. Na tento rok má ministerstvo od škôl objednávky na učebnice za 16,3 milióna eur a k 28. februáru 2013 má na tento účel k dispozícii 6,3 milióna eur. Školy dostali k 28. februáru tohto roka 279 nových reformných učebníc, z toho 29 pre odborné predmety a 76 schválených štátom uznanou cirkvou pre predmet náboženstvo alebo náboženská výchova. V procese verejného obstarávania je 92 titulov a stále vznikajú návrhy na vydanie ďalších učebníc a učebných textov.

Rezort navrhuje postupne uvoľniť trh s učebnicami a ponechať ich výber na školy. Na riaditeľov škôl by sa mala postupne presunúť kompetencia posudzovať súlad učebníc a učebných textov s cieľmi výchovy a vzdelávania a štátnymi vzdelávacími programami. V prechodnom období by to posudzovalo ministerstvo prostredníctvom jeho organizácií. Viedol by sa register a zverejňoval zoznam odporúčaných učebníc, učebných textov a pracovných zošitov pre školy.

Problémom je malý trh, čo cenu učebníc zvyšuje. Správa konštatuje, že ak by sa podarilo zosúladiť vzdelávací štandard pre vybrané predmety s Českou republikou, zväčšil by sa tak učebnicový trh a naši vydavatelia by mohli učebnice v českej mutácii umiestňovať na ich a českí vydavatelia zase na náš trh. Rezort chce v tejto súvislosti osloviť susednú Českú republiku s cieľom vytvoriť pracovnú skupinu.

Správa pripomína, že prijatím školského zákona v roku 2008 vznikla ministerstvu školstva povinnosť zabezpečiť vydanie niekoľkých stovák nových učebníc. „Ministerstvo školstva nebolo na plnenie úlohy takéhoto rozsahu pripravené,“ píše sa v správe. Okrem toho rezort prijal na proces tvorby a vydávania učebníc smernicu, ktorá sa v praxi ukázala ako nevhodná. Hoci ju už nahradilo lepšou, s dôsledkami sa vyrovnáva dodnes.

Podľa správy pri problémoch s klasickými učebnicami pomáha sprístupňovanie ich digitálnych verzií na internete cez portál eAktovka. Na ňom je k 28. februáru sprístupnených 63 učebníc.

1 debata chyba