Prírodovedecká fakulta UK má špičkové centrum na výskum DNA

Nové špičkové Výskumné centrum molekulárnej genetiky otvorili v piatok na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

21.04.2013 21:02
Centrum, DNA, Prírodovedecká fakulta UK Foto: ,
Výskumné centrum molekulárrnej genetiky na Prí­rodovedeckej fakulte Univerzity Komenského na Katedre molekulárnej biológie v Mlynskej doline v Bratislave.
debata (1)

Ide o unikátne centrum, ktoré umožní slovenským vedcom priblížiť sa k svetovej vedeckej špičke, informovala hovorkyňa UK Andrea Kučerová.

„Stávame sa súčasťou najmodernejšieho výskumu zameraného na komplexné skúmanie DNA. Veľmi významné je, že naši vedci a študenti budú priamo prepojení s praxou. Vďaka najmodernejšej technike sa budú podieľať na bádaní oblastí, ktoré doteraz nebolo možné skúmať,“ uviedol rektor Univerzity Komenského v Bratislave Karol Mičieta.

V súčasnosti sa slovenskí vedci pri skúmaní DNA sústreďovali najmä na jednotlivé časti génov, prípadne malé skupiny génov. Komplexnejšie analýzy väčších úsekov DNA boli príliš zdĺhavé a prácne. Vedci v laboratóriách nového výskumného centra budú využívať metódu založenú na tzv. sekvenovaní novej generácie (Next Generation Sequencing – NGS), čo im umožní „prečítať“ aj celý ľudský genóm v nepomerne kratšom čase.

„DNA tak bude možné skúmať komplexne a tiež hľadať vzájomné súvislosti v neporovnateľne väčšom rozsahu, čo predstavuje generačný skok oproti možnostiam doteraz používaných metód a prístrojov. Vďaka laboratóriu vybavenému najmodernejšou technikou na výskum sekvenovania nukleových kyselín tak bude možné napríklad identifikovať príčiny ochorení, ktoré doteraz nebolo možné zistiť,“ zdôraznil vedecký pracovník spoločnosti Geneton Gabriel Minárik.

Centrum je jedným z výsledkov spoločného projektu Prírodovedeckej fakulty UK a firmy Geneton, ktorá sa ako jedna z mála firiem na Slovensku venuje výskumu v oblasti molekulárnej genetiky. Projekt REVOGENE je podporovaný zo štrukturálnych fondov EÚ, z operačného programu Výskum a vývoj.

„Teší ma, že výsledky výskumu majú z dlhodobého hľadiska potenciál byť využívané v každodennej zdravotnej starostlivosti a pri prevencii ochorení,“ povedal generálny riaditeľ Agentúry Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre štrukturálne fondy EÚ Marián Kostolányi.

1 debata chyba