Tábor alebo jazykový pobyt?

Aj keď sa deti učia cudzí jazyk už v základných školách, skúsenosti zamestnávateľov hovoria jasne. Absolventi stredných a vysokých škôl ich často neovládajú tak, aby mohli komunikovať so zahraničnými partnermi. Preto veľa rodičov dnes volí počas prázdnin pre svoje deti jazykové pobyty v zahraničí.

18.05.2013 09:21
informatika Foto:
Ilustračné foto
debata

„Kedysi sme posielali deti počas prázdnin do táborov, dnes sú nahrádzané pobytmi v zahraničí,“ hovorí Iveta Betušová, riaditeľka D&D Team agentúry s 19–ročnou skúsenosťou. "Môžu ich absolvovať už malé deti od sedem rokov. Samozrejme, treba im pobyt “ušiť” na mieru. Najlepšie je, keď rodičia deti vopred privedú, porozprávame sa s nimi a potom im odporučíme ten správny jazykový pobyt.

Rodičia, ktorí posielajú deti von do zahraničia, sledujú najmä to, aby stratili zábrany a komunikovali v cudzom jazyku, nabrali sebavedomie a chuť sa učiť cudzí jazyk. dobrú slovnú zásobu, osvojili si správnu gramatiku.

Pre koho sa hodia jednotlivé pobyty? „Pre mladšie deti sú výhodné  vhodné  pobyty na dva, najviac tri týždne do Veľkej Británie alebo na Maltu,“ vysvetľuje Iveta Betušová. „Starší študenti, 15 – 19 roční môžu ísť  aj ďalej na mesiac alebo šesť týždňov do Ameriky alebo Kanady. Tieto pobyty sú cenovo veľmi priaznivé.  študenti si platia len letenky a víza, štúdium je väčšinou dotované štátom, kde študujú.“

V poslednom čase je obľúbené aj Nemecko a Rakúsko, zrejme preto, že tieto štáty otvorili pracovný trh. Rodičia sem posielajú už 10– ročné deti. Čoraz viac je záujem o výuku francúzštiny, španielčiny a ruštiny.

Vačšina týchto prázdninových  pobytov kombinuje v sebe výučbu cudzieho jazyka primeranými formami a metódami so zaujímavým programom na voľný čas. Tento program zvyčajne zahŕňa športové, umelecké a rôzne spoločenské aktivity, výlety a exkurzie na zaujímavé miesta.Nejde len o to, že dieťa chodí do školy, ale súčasťou programu sú aktivity, kde deti veľa vidia z krajiny, sú vlastne akoby ”hodení” do vody a stratia zábrany pri komunikácii.

Deti môžu ísť na skupinový alebo individuálny pobyt. Skupinový pobyt pre svoje deti vyberajú rodičia, ktorí chcú mať „psychickú pohodu“, že sa jeho dieťa môže obrátiť na pracovníka slovenskej agentúry jazykovej školy v prípade akýchkoľvek problémov. Ten s nimi na pobyt letí a je  tam počas celého pobytu ., Tento pobyt znamená, že prihlásení študenti sú počas svojho pobytu súčasťou slovenskej skupiny. na čele s pracovníkom agentúry, ktorá je však začlenená do medzinárodnej skupiny danej školy. Pracovníci školy rozprávajú v tomto jazyku, a tak aj deti a mládež musia komunikovať len v cudzom jazyku.

Individuálny pobyt je výbornou voľbou pre študenta, ktorý má skúsenosti z predchádzajúcich pobytov, ale aj pre toho, ktorý ešte v zahraničí nebol, ale jeho znalosť cudzieho jazyka je na takej úrovni, že je schopný dohodnúť sa s pracovníkmi školy a je schopný komunikovať. Veľkou výhodu je, že bude v skupine študentov z iných krajín a tak nemá možnosť používať materinský jazyk, čiže je tu  väčší progres vo výučbe jazyka.

Pri tomto type pobytu nie je zabezpečený pracovník agentúry. V každej krajine je však koordinátor pobytu, ktorý má na starosti deti a mládež a ja nápomocný pri riešení problémov. „Naše dlhoročné skúseností ukazujú, že deti už od veku 12 rokov sú schopné absolvovať takýto pobyt. Je to však naozaj individuálne,“ dodáva Iveta Betušová.

Ubytovanie v rodine alebo v rezidencii? Hostiteľské rodiny – sú určené pre deti a mládež, ktoré uprednostňujú príjemné rodinné prostredie a sú schopné ochotne sa prispôsobiť novým zvykom a inému štýlu života. Pobyt v rodine umožňuje študentom spoznať inú kultúru, spôsob života a používať cudzí jazyk aj mimo školy. Je vhodný pre starších študentov, ktorí zvládnu cestu do školy a späť po poobedňajších aktivitách. Študenti sú začleňovaní do rodín s prihliadnutím na vek, potreby a požiadavky.

Všetky hosťovské rodiny sú vyberané partnerskými školami a musia spĺňať určité kritéria. Sú pravidelne kontrolované. Môžu to byť rodiny s deťmi, alebo rodiny, ktoré majú odrastené deti, prípadne osamelé osoby, ktoré majú mnohokrát viac času na komunikáciu so študentmi.

Študentské rezidencie a internáty – sú dvojakého typu . V ponuke je ubytovanie v rezidenciách , ktoré sú súčasťou školy. Sú to väčšinou školy na veľmi vysokej úrovni vybavené plavárňami, športovými areálmi, počítačovými centrami. Tento typ ubytovania a štúdia je populárny medzi mladšími študentmi, lebo sú celý deň spolu s ostatnými študentmi aj vo večerných hodinách a tak lepšie znášajú prípadný smútok za domovom. V rezidenciách je 24-hodinová starostlivosť .Ak je rezidencia – internát  mimo školy, je nutné dochádzať do školy a je väčšia nezávislosť a voľnosť. Mnohé školy tento typ ubytovania zabezpečujú len pre mládež staršiu ako 18 rokov.

Veľmi populárne sú posledné roky “family program”, ktoré vieme zabezpečiť vo vybraných krajinách. Deti sú začlenené medzi svojich rovesníkov aj s poobedňajším programom a rodič navštevuje jazykovú školu kde si môže vybrať zo širokej škály kurzov po stránke odbornej. Poobede môže tráviť oddychom alebo zúčastňovať sa rôznych výletov a aktivít.

debata chyba