Aj v lete máte možnosť rozhodnúť sa, čo chcete študovať

Informatika, elektrotechnika, strojárstvo, chémia či materiálové inžinierstvo – to sú oblasti, ktoré sa podľa štatistík zamestnanosti absolventov oplatí študovať. Na mnohé z nich sa dá prihlásiť ešte aj v letných mesiacoch.

19.05.2013 12:56
Práca, počítač Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Absolventi Slovenskej technickej univerzity (STU) majú najvyššie platy a patria na trhu práce medzi najžiadanejších. Vyplýva to z údajov ministerstva školstva a pracovného portálu profesia.sk. Najväčší záujem je predovšetkým o informatikov.

„Snažíme sa zapájať študentov do výskumu a prepájať vzdelávanie s praxou. Tak sú lepšie pripravení pre trh práce. Naším cieľom v nadchádzajúcom období je ešte viac investovať predovšetkým do obnovy infraštruktúry, teda do laboratórií, budov aj internátov. Inovačný cyklus v mnohých odboroch je veľmi krátky, potrebujeme držať krok so svetom. Radi by sme sa tento rok pustili do realizácie projektu Univerzitného vedeckého parku STU Bratislava, ktorého cieľom sú práve investície do laboratórií,“ hovorí rektor Robert Redhammer.

Výsledky minuloročných prijímacích konaní ukázali, že študenti majú veľký záujem predovšetkým o štúdium na materiálovotechno­logickej fakulte, fakulte elektrotechniky a informatiky, fakulte chemickej a potravinárskej technológie, strojníckej fakulte a fakulte informatiky a informačných technológií. Na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU je najatraktívnejší študijný program aplikovaná informatika. Na Fakulte informatiky a informačných technológií STU je možné študovať študijný program informatika či program počítačové a komunikačné systémy a siete v klasickej dĺžke tri roky, tento rok však pribudla možnosť oba tieto programy študovať aj ako štvorročné. Zámer je dať šancu aj tým študentom, ktorí majú záujem študovať informačné technológie, ale menej si dôverujú v matematike.

„Pri týchto programoch je prvý rok štúdia posilnený práve o základy matematiky, procedurálneho programovania a algoritmického programátorského myslenia. Navyše je rozšírený o predmety zamerané na základy počítačovej grafiky a mobilné a interaktívne aplikácie. Práve počítačová grafika je jedným z programov, ktoré svojou kreativitou priťahujú dievčatá a my im chceme dať šancu," vysvetľuje dekan fakulty Pavel Čičák.

Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU vedie dlhodobo rebríček najlepších fakúlt Akademickej a rankingovej agentúry ARRA. Najviac uchádzačov sa hlási na programy: biotechnológia a potravinárska technológia, chémia, medicínska chémia a chemické materiály a výživa, kozmetika a ochrana zdravia.

Na Stavebnej fakulte STU je najväčší záujem o program pozemné stavby a architektúra. Na Strojníckej fakulte STU o program strojárske technológie a materiály a na Materiálovotechno­logickej fakulte STU so sídlom v Trnave o program priemyselné manažérstvo a aplikovaná informatika a automatizácia v priemysle. Na fakulte architektúry sa najviac záujemcov hlási na program architektúra a urbanizmus. Na fakulte je však možné študovať aj program dizajn výrobkov.

Slovenská technická univerzita úzko spolupracuje s firmami, zamestnávateľmi a výskumnými inštitúciami na Slovensku, ale aj v zahraničí. Kontakty tak získavajú študenti už počas štúdia, keď riešia výskumné úlohy súvisiace s praxou. Niektoré výskumné tímy STU sú autormi originálnych patentov či už na území SR a ČR alebo v spolupráci so zahraničnými firmami aj medzinárodných patentov. Podporu STU majú aj tí študenti, ktorých inovácia má šancu na podnikateľský úspech. STU podporuje aj vznik študentských start-up firiem prostredníctvom Univerzitného technologického inkubátora.

STU v spolupráci s Technickou univerzitou vo Viedni ponúka aj MBA štúdium v angličtine. Professional MBA Automotive Industry je jedinečné dvojročné postgraduálne vzdelávanie pre manažérov. Absolventi získajú titul Master of Business Administration (MBA) Automotive Industry. Výučba prebieha striedavo v Bratislave a vo Viedni, súčasťou sú aj exkurzie do automobilových firiem na Slovensku a v Rakúsku. (Viac informácii automotive.stu­ba.sk.)

Aktuálne termíny prihlášok

Bakalárske štúdium – 1. kolo: do 31. 5. 2013 – Strojnícka fakulta STU

Inžinierske štúdium a doktorandské štúdium – 1. kolo: do 31. 5. 2013 – všetky fakulty STU (strojnícka fakulta, stavebná fakulta, fakulta chemickej a potravinárskej technológie, materiálovotechno­logická fakulta, fakulta elektrotechniky a informatiky, fakulta informatiky a informačných technológií) a tiež Ústav manažmentu STU.

Bakalárske, inžinierske, doktorandské štúdium – 2. kolo: do 15. 7. 2013 – Strojnícka fakulta STU

MBA štúdium (Master of Business Administration automobilového priemyslu): do 31. júla 2013, spoločne STU + Technická univerzita Viedeň

Bakalárske štúdium – 2. kolo: do 26. 7. 2013 – Fakulta elektrotechniky a informatiky STU

Bakalárske štúdium – 2. kolo: do 31. 7. 2013 – Materiálovotechno­logická fakulta STU

Inžinierske štúdium – 2. kolo: do 26. 8. 2013 – Fakulta elektrotechniky a informatiky STU

Bakalárske štúdium – 2. kolo: do 13. 8. 2013 – Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba