Proti školnému na VŠ sú tri štvrtiny Čechov

Proti zavedeniu školného na českých vysokých školách sú tri štvrtiny Čechov. Vyplýva to zo septembrového prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky Akadémie vied ČR (CVVM).

14.10.2014 07:00
debata (6)

Pre školné sa vyslovila len pätina opýtaných. Odporcov školného v posledných rokoch na úkor jeho priaznivcov vytrvalo pribúda.

Proti školnému sa stavia 74 percent účastníkov prieskumu, za platenie za štúdium na vysokých školách je iba 21 percent. Zvyšok ľudí nemá k otázke jasné stanovisko. Oproti vlaňajšku sa podiel odporcov a priaznivcov školného príliš nezmenil, ale počas posledných šiestich rokov hlasov pre školné ubúdalo, kdežto odporcov pribúdalo. V roku 2009 so školným súhlasilo 29 percent Čechov a proti bolo 65 percent.

Ekonomické zázemie rodiny je pritom podľa prieskumu až na treťom mieste v poradí vecí, ktoré podľa opýtaných najviac ovplyvňujú rozhodnutie, či sa prihlásiť na vysokú školu. Pre viac ľudí sú rozhodujúce vlastné schopnosti alebo ctižiadostivosť.

Pracovníci CVVM taktiež zisťovali, ako sú podľa verejnosti školy v Českej republike otvorené záujemcom o štúdium. Prevažná väčšina ľudí, spolu 68 percent, si myslí, že každý človek môže v Česku dosiahnuť vzdelanie zodpovedajúcemu jeho schopnostiam. Opačný názor má 29 opýtaných. V posledných rokoch rastie podiel tých, ktorí veria v dostupnosť vzdelania.

CVVM vykonávalo prieskum v období od 8. do 15. septembra. Zúčastnilo sa ho 1017 obyvateľov Českej republiky vo veku od 15 rokov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #VŠ