Vysoká škola - životné rozhodnutie

Rozhodnúť sa, na akú vysokú školu sa prihlásiť, je niekedy dosť ťažké. Stredoškolákom však pomáhajú podujatia, ktoré organizujú nielen v školách, ale aj rôzne organizácie.

02.02.2015 08:00
debata (3)

Jednou z nich je aj Nexteria, ktorá pripravuje a podporuje mladých ľudí. Prednedávnom sa mohli žiaci na Gymnáziu Metodova, Laca Novomeského a SPŠE Hálova v Bratislave porozprávať s lídrami a mentormi, mali možnosť ich prostredníctvom do hĺbky spoznať vybrané profesie, získať rozhľad o kariérnych možnostiach a urobiť pomocou nich informované rozhodnutie, kam ísť ďalej študovať.

KDE SA INŠPIROVAŤ?

„Svet sa mení rýchlosťou, akú sme si pred 20 rokmi nedokázali predstaviť. A pritom ani my sme pred 20 rokmi ako gymnazisti neboli pripravení na výber správnej vysokej školy a toho správneho povolania,“ hovorí Tomáš Hasala, riaditeľ občianskeho združenia Nexteria.

„Dnešní gymnazisti to majú ešte ťažšie, a my v Nexterii cítime potrebu pomôcť im. Málokto má v rodine alebo vo svojom blízkom okolí lekára, manažéra, vedca, učiteľa, umelca aj športovca, aby sa mohol inšpirovať a poradiť, akú cestu si vybrať. A pritom ide o jedno z najdôležitejších rozhodnutí, aké v živote robíme.“

„Mne sa najviac páči samotná myšlienka – je veľa vecí, ktoré by som chcel poradiť sebe samému v minulosti, a to v rôznych obdobiach, vrátane obdobia pred maturitou,“ zdôveril sa Michal Kovár, IT špecialista. „Boli otázky, na ktoré mi ani nenapadlo sa vtedy pýtať a možno som sa ani nemal koho. A pritom, keby som už vtedy poznal správne odpovede, by sa významne pomenilo to, na čo sa sústredím, alebo ako sa rozhodujem, a v súčte by mi to viac či menej výrazne pomohlo v ďalšom živote.“

Ako si k výberu vysokej školy hľadali cestu iní: „Vybrala som si školu podľa jej reputácie v odbore a fakultu, ktorá v tom čase mala prijímacie pohovory až z dvoch jazykov. Moja voľba bola veľmi pragmatická. Ekonómia a manažment vám otvárajú milión možností uplatnenia sa,“ myslí si odborníčka na vzdelávanie z firmy Good Morning Creativity Petronela Zainuddinová.

„Pre mňa je na prvom mieste odvaha – keď nečakám, že to, ako mám žiť a fungovať, mi niekto povie alebo odpozorujem, ako to robia ostatní, ale rozmýšľam, čo dáva zmysel a ako to cítim, že nejdem nevyhnutne cestou istoty. Takže toto je pre mňa taká prvá hodnota, ktorú hľadám. Nejaký ten podnikateľský duch – duch napredovania a premýšľania by tam mal byť prítomný,“ vysvetľuje Richard Marko, generálny riaditeľ firmy Eset.

„Orientácia na informačné technológie bola z hľadiska mojich schopností a preferencií určite správna a volil by som ju opäť. Znovu by som si vybral tiež najlepšiu aj keď najťažšiu školu v danom odbore. Ak by som mohol odporučiť ďalšie kritérium, určite by to bola možnosť zapojiť sa priamo v škole do riešenia spoločných projektov s vývojovými alebo výrobnými organizáciami,“ radí Marián Marek, generálny riaditeľ spoločnosti PosAm.

„U nás v Google sa podnikavosť nosí a dokonca niekedy, keď beriem ľudí na vyššie pozície, tak je to jedna z podmienok, mať takúto skúsenosť. Hľadáme u ľudí vodcovstvo, schopnosť riešiť problémy, relevantné vedomosti, a potom niečo, čo je viazané na kultúru spoločnosti, čo my definujeme ako googliness – doň by som zaradil hodnoty ako odvaha, dravosť, šmrnc a tiež práca pre komunitu okolo seba,“ kladie podmienky pre budúcich absolventov Rasťo Kulich, Country Manager Google Slovakia.

ČÍM ZAČAŤ PRI VOĽBE ŠKOLY

„Pri výbere školy by mal mať každý uchádzač jasnú predstavu o uplatnení na trhu práce, aby sa nestalo, že po úspešnom absolvovaní vysokoškolského štúdia človek zistí, že študoval odbor, s ktorým sa nevie uplatniť v praxi a nezostáva mu nič iné, iba sa pozrieť po rekvalifi kačných kurzoch,“ uvádza z praxe Peter Paška z personálnej agentúry Proact People. Nároky na čerstvých absolventov sa v posledných rokoch ešte zvýšili. Vysoká úroveň znalosti právnej terminológie minimálne v jednom cudzom jazyku je samozrejmosťou. Nedostatok kvalitných mladých ľudí kvári prakticky všetky technické odbory ako elektrotechnika, strojárstvo či materiálové inžinierstvo. A rada na záver…

„Zistite si čo najviac informácií o predmetoch a učiteľoch v škole, o uplatnení absolventov. Poraďte sa s rodičmi, ak môžete, aj so súčasnými študentmi. Navštívte zopár škôl, ktoré zvažujete, nasávajte atmosféru. A potom sa rozhodnite pre vzdelanie v tom, v čom ste dobrí a čo vás veľmi baví,“ radí Daniel Zverko, projektový manažér Audi Q7.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #VŠ