Stredoškolák bude praxovať v CERN–e

Notebooky špičkovej kvality sú vynikajúcimi cenami pre víťazov stredoškolskej súťaže Zenit. Tento ročník, ktorý sa vo štvrtok skončil, však okrem nich priniesol jedno veľké prekvapenie. Víťaz v odbore elektronika má možnosť absolvovať platenú stáž vo svetoznámom CERN–e, Európskej organizácii pre jadrový výskum.

08.02.2015 14:00
súťaž Zenit Foto: ,
Úspech v súťaži Zenit znamená pre stredoškolákov nielen to, že už nemusia robiť praktickú časť maturitnej skúšky, ale navyše im otvára dvere k dobrému zamestnaniu.
debata

CERN sa stal jedným z partnerov súťaže Zenit vďaka Danielovi Valúchovi. Slovákovi, ktorý v tejto organizácii pôsobí už pätnásty rok, najskôr ako študent, od roku 2004 ako kmeňový zamestnanec.

Ako stredoškolák sa stal víťazom Zenitu, teraz chodí na túto súťaž ako predseda hodnotiacej komisie. „Svojim kolegom v práci som prezentoval Zenit a vraveli, že je to vynikajúci nápad, organizovať súťaž najlepších mladých elektronikov z celej krajiny. Kolegovia sa dohodli a ponúkli, že najlepší slovenský mladý elektronik dostane 6–týždňovú platenú stáž v Európskom laboratóriu CERN–u,“ povedal Daniel Valúch.

Zenit má tradíciu od roku 1984

Súťaž v zručnosti stredoškolákov má už dlhú tradíciu, teraz sa uskutočnil jej 31. ročník. Mladí ľudia súťažili v troch odboroch – elektronike, programovaní a strojárstve. Do celoštátneho kola, ktoré sa uskutočnilo v Trenčíne, postúpili najúspešnejší súťažiaci z krajských kôl. A tí najlepší z celoslovenského finále sa budú môcť zúčastniť na európskej súťaži EuroSkills. Tá má, mimochodom, kratšiu tradíciu ako Zenit. Prvý ročník EuroSkills sa uskutočnil v roku 2008 v holandskom Rotterdame.

„Stredoškoláci, ktorí sa zúčastnia tejto súťaže, nemusia vykonávať praktickú časť maturitnej skúšky, účasť na súťaži je pre nich teda obrovský bonus. Ale čo je hlavné, víťazi jednotlivých kategórií sú veľmi vyhľadávanými špecialistami, po tých najlepších je veľký dopyt už tu na mieste,“ pripomína Ľuboš Chochlík, riaditeľ SOŠ Pod Sokolicami v Trenčíne, kde sa celoslovenské kolo Zenitu uskutočnilo.

Na súťaži, kde sa stretávajú najlepší mladí slovenskí technici, sa dajú s prehľadom vytypovať talenty, ktoré v budúcnosti môžu prinášať prospech rôznym firmám. Niektoré sa stali partnerom Zenitu a vyberajú si tu budúcich spolupracovníkov.

„O takýchto mladých ľudí sa firmy bijú, majú voľnú vstupenku do celého sveta. Aj na túto súťaž sa ohlásili ľudia z jednej veľkej elektrotechnickej firmy, chcú si tu uloviť stredoškolákov. Teda nie vysokoškolákov, ktorí dostanú štipendium a firma sa im venuje, aby sa v nej zamestnali, ale už stredoškolákov. Táto firma tiež ponúka stáž nie vo výrobe, ale u nich vo vývoji,“ hovorí Daniel Valúch.

Zadanie: Varenie piva

Hodnotenie súťažných prác je veľmi komplexné, komisia prihliada na čas aj kvalitu vypracovania. Súťaž v elektronike trvala napríklad jeden a pol dňa. Stredoškoláci začínali v stredu teoretickou časťou, na ktorej chcela komisia zistiť, čo sa naučili v škole. Ale nie encyklopedickým spôsobom typu povedz poučku, napíš vzorec. To ich nezaujímalo. Testy zostavujú tak, aby zistili, čo mladí ľudia naozaj vedia.

Tento rok dostali zadanie, ktoré sa študentom veľmi páčilo – automatizácia varenia piva v pivovare. Súťažiaci mali zadanie rovnaké, bolo v ňom určené, aké majú k dispozícii senzory, počítače a technologické zariadenie. Ich úlohou bolo vymyslieť spôsob, ako dopraviť surovinu z jedného miesta na druhé, aby to bolo bezpečné a efektívne.

Na druhý deň ich čakala praktická časť súťaže. Tento rok mali vyrábať elektronické hodiny. Dostali schému elektronického obvodu, ktorý museli celý zhotoviť, teda navrhnúť plošný spoj, vyleptať, vyvŕtať, oživiť…

„Hodiny budú mať viacero displejov, ktoré budú zobrazovať čas, akoby sa roloval, postupne s nižším jasom pre vyššie a nižšie čísla, bude to efektné. Ide o to, navrhnúť plošný spoj a celé to vyrobiť. Je to dosť náročná úloha, hlavne na čas,“ povedal o svojom diele Adam Vlasák, tretiak Strednej odbornej školy v Michalovciach, ktorý sa aj vlani zúčastnil na Zenite a vo svojej kategórii zvíťazil.

Názov Zenit vznikol zo začiatočných písmen slov zručnosť, elán, nápaditosť, invencia, tvorivosť. Zakladateľom súťaže bol v polovici osemdesiatych rokov Jozef Jančík, v tom čase riaditeľ Strednej priemyselnej školy v Piešťanoch. Doteraz je veľkým priaznivcom Zenitu a pravidelne sa na ňom zúčastňuje.

„Súťaž si udržiava svoj charakter svojbytnosti a individuality. Vznikla v období, keď sa spájali rôzne vedné odbory a tie sa začali prudko rozvíjať. Vtedy bolo viac záujemcov, viac súťažiacich, ale u nás sa ťažko uplatnili, nedali sa kúpiť súčiastky, ktoré boli bežne dostupné v zahraničí. Teraz sa už viac objavujú prvky samostatnosti, ku ktorej by sme chceli vychovať mladých odborníkov,“ porovnáva 71–ročný Jozef Jančík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štúdium #zenit #Cern