Diplom nie je zárukou dobrého miesta ani platu

Slovensko patrí v rámci Európskej únie ku krajinám, kde si mladí ľudia zháňajú len ťažko prácu. Podľa Eurostatu takmer každý tretí Slovák do 24 rokov nemá zamestnanie. Bez práce sú aj tí, čo majú titul pred menom a diplom v šuplíku, prípadne sa musia uspokojiť s prácou za málo peňazí.

09.02.2016 06:00
ľudia, práca, počítač Foto:
Ilustračné foto.
debata

Preto by ste si mali vyberať študijný odbor aj podľa toho, ako sa uplatníte na trhu práce a koľko vám bude vzdelanie vynášať.

K profesiám s najvyššími platmi dlhodobo patria pozície IT projektových manažérov, ktorí v minulom roku brali priemerne vyše 2 000 eur mesačne. Je to trikrát viac, ako si zarobili napríklad manuálni pracovníci vo výrobe či operátori strojov a zariadení. Dobré mzdy majú aj programátori a projektoví manažéri vo výrobe.

Najžiadanejšie profesie

Podľa personálnych agentúr zamestnávatelia sa v minulom roku najviac zaujímali o pracovníkov pre strojársky priemysel (špecialista inžinieringu, procesný inžinier, konštruktér), informačné technológie (iOS, Android, Java, NET programátor), účtovníctvo (procesné a administratívne pozície, zákaznícky servis s angličtinou v kombinácii s iným svetovým jazykom) a obchod (technicko-obchodný špecialista). Vo výrobnej sfére sú na vzostupe aj pozície v oblasti výskumu a vývoja (dizajnér vývojového centra).

„Problémy s uplatnením na trhu práce majú uchádzači s netechnickým vzdelaním bez znalosti aspoň jedného svetového jazyka,“ hovorí Katarína Sobanská z personálnej agentúry Adecco Slovakia. Firmy nemajú záujem ani o absolventov študijných odborov ako sociálna práca, environmentálny manažment, bezpečnostný manažment, animátor voľného času, cestovný ruch, verejná správa či masmediálna komunikácia. Nadbytok je aj absolventov právnických a psychologických smerov.

Nepotrební absolventi

Podľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny v tomto roku príde na trh približne 130 000 absolventov škôl, z ktorých budú 70 percent tvoriť stredoškoláci. Dominovať budú strojári, elektrotechnici, stavbári, ekonómovia a gymnazisti. Najmä počty posledných dvoch skupín, ktoré v oboch prípadoch prekračujú 9 000 absolventov, sú kriticky vysoké. Títo stredoškoláci si budú len ťažko hľadať uplatnenie na trhu.

Pri vysokoškolákoch budú prevládať absolventi netechnických odborov ako ekonomika, právo, manažment, sociálna práca či masmediálne komunikácia. Absolventi týchto odborov majú najvyššie podiely zamestnaných na stredoškolských pozíciách. Pozitívne je, že medzi odbormi s najväčším počtom absolventov sú aj všeobecné lekárstvo, financie, výrobné technológie, farmácia a informatika, pre ktorých rastú a v krátkodobom horizonte aj naďalej budú rásť pracovné príležitosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plat #vysoká škola #diplom #Kam na vysokú školu