Český vicepremiér sa sťažuje, že školy chrlia nepoužiteľných absolventov

Štát podľa podpredsedu českej vlády Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) nemôže pripúšťať situáciu, keď české školy chrlia absolventov, ktorých na trhu práce nikto nechce.

09.05.2017 14:11
debata (3)

Pre motiváciu budúcich zamestnancov je dôležité, aby videli perspektívu a podľa nej sa orientovali. Je tiež nutné urobiť reformu stredného školstva. Napríklad v Prahe nastupuje na viacročné gymnáziá až 30 percent detí. Vicepremiér to povedal na Setkání lídrů českého exportu 2017. Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov na českom trhu práce podľa exportérov negatívne ovplyvňuje vývoznú výkonnosť českých firiem.

„Zatiaľ je to skôr tak, že si každý študuje, čo ho baví, a často nemyslí na to, čo ho bude dobre živiť,“ povedal Bělobrádek. Podľa neho je evidentné, že Česko má problém v oblasti školstva a vzdelávania, ktorý sa potom premieta na trhu práce.

Podľa generálneho riaditeľa Cooper-Standard Automotive ČR Jana Baraka je stav českého školstva katastrofálny, väčšina škôl je zle dimenzovaná.

„Ponuka vzdelávania umožňuje deťom unikať k pseudovzdelaniu, ktoré neskôr devalvuje. Potrebujeme tie deti, ktorých intelektuálny potenciál nemá na to, aby robili tieto školy (gymnáziá), dostať tam, kam patria, totiž do odborného (učňovského) vzdelávanie,“ dodal Barak. Budúce vláda by podľa neho mala „vymiesť gymnázia“ a podporiť technické školy.

Bělobrádek si nemyslí, že zrušením polovičky gymnázií bude dosť robotníkov do výroby. Predimenzované sú podľa neho určite viacročné gymnáziá, ktorá vysávajú deti zo základných škôl a tým znižujú úroveň niektorých základných škôl.

„V bežnej populácii by malo byť, že iba osem percent detí by malo nastupovať na osemročné gymnáziá, v Prahe je to až 30 percent,“ uviedol Bělobrádek.

Podľa šéfa spoločnosti Brano Group Pavla Juřička je napríklad v Nemecku povolené, aby na viacročné gymnáziá nastúpilo maximálne päť percent detí v ročníku.

Nedostatok pracovníkov v niektorých odboroch je daný aj demografickým deficitom, pretože sa rodí menej detí.

Podľa vicepremiéra Bělobrádka je tiež potreba reforma stredného školstva, ktoré patrí pod kraje, a to z hľadiska kapacít a zamerania. Dnes vám dekani povedia, že podľa úrovne spoznajú z ktorého kraja študenti prichádzajú na vysokú školu, dodal. Vyťaženosť krajských škôl je zhruba 60 percent, pretože školy rušiť a zlučovať je veľmi ťažké.

Vicepremiér tiež dodal, že si nemyslí, že je možné vytvoriť školstvo, ktoré bude schopné vyprodukovať toľko robotníkov a toľko personálu, ktorí budú presne korešpondovať s potrebami priemyselných podnikov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #školstvo