Absolventi vysokých škôl sú na pracovnom trhu vo výhode

Rekordne nízka nezamestnanosť praje všetkým uchádzačom o prácu. Vo výhode sú však predovšetkým absolventi vysokých škôl, ktorí si vďaka svojmu diplomu môžu vyberať zo širšej ponuky pracovných miest.

03.08.2017 06:00
žena, práca, Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

„Bežne sa v praxi stretávame, že až 90 percent našich klientov požaduje vysokoškolské vzdelanie aj na juniorské pracovné pozície. Zamestnávatelia si z nákladovo atraktívnejších kandidátov časom vychovajú svojich budúcich kľúčových špecialistov. Najlepšie šance zamestnať sa majú absolventi informatiky, strojárstva a ekonómie. Naopak, zo strany zamestnávateľov je menší záujem o absolventov pedagogiky, teológie a športu. Platí však, že kandidáti s netechnickým vzdelaním bez znalosti minimálne jedného svetového jazyka majú na trhu práce problém uplatniť sa,“ vraví Miroslav Garaj, Country Manager Grafton Slovakia.

Čo chcú firmy

V Bratislave a okolí personálne agentúry evidujú veľký záujem zamestnávateľov o administratívnych pracovníkov, kandidátov z oblastí zákazníckej podpory, či asistentov v administratíve. Zamestnávatelia pritom až v 40 percentách pracovných inzerátov hľadajú absolventov vysokých škôl, kým 60 percent miest je určených pre ľudí s niekoľkoročnou praxou. Podľa Miroslava Garaja ideálny kandidát v Bratislavskom kraji je komunikatívny absolvent s ekonomickým zameraním a s angličtinou na úrovni B2, pričom ovláda aj ďalší európsky jazyk. Vo výhode sú aj absolventi, ktorí ovládajú angličtinu a nemčinu na úrovni B2.

V Trenčianskom kraji je zase vysoký dopyt po vysokoškolsky vzdelaných uchádzačoch z oboru manažment kvality a strojárstva, ako je procesný inžinier kvality, technik údržby, konštruktér. Najväčšiu šancu získať tu zamestnanie majú absolventi technickej univerzity, ktorí ovládajú angličtinu, ideálne s praxou vo výrobnej spoločnosti počas štúdia a s dobrými teoretickými znalosťami z oblasti, v ktorej chce pôsobiť.

Na východe majú zamestnávatelia veľkých záujem o vysokoškolsky vzdelaných uchádzačov o prácu v odbore logistiky, kvality, IT a výroby. Ideálny kandidát by mal mať technické zameranie a ochotu cestovať. Nevyhnutnosťou sú jazykové znalosti, minimálne angličtiny.

Zamestnávatelia Nitrianskeho kraja vyhľadávajú administratívnych pracovníkov, účtovníkov, obchodných zástupcov či oblastných manažérov. Za administratívou nezaostávajú ani technické pozície, napríklad operátor vo výrobe, optická kontrola, technická obsluha galvanickej linky či pozície v oblasti služieb zákazníkov. Ideálny kandidát je ten, ktorý má technické vzdelanie a ovláda jeden cudzí jazyk.

Aké práce hľadajú absolventi

Medzi najžiadanejšie profesie v Bratislave zo strany absolventov patria najmä finančné pozície zamerané na finančné trhy. Absolútna väčšina absolventov škôl s humanitným zameraním preferuje zamestnanie v oblasti ľudských zdrojov alebo marketingu. Na východe Slovenska absolventi vyhľadávajú pozície v oblasti kvality a procesného inžinierstva, designeri CAD, ďalej sú to administratívne pozície či miesto v sklade. Pozície v administratíve a asistentov dominujú v nitrianskom regióne.

Ak chce absolvent uspieť na pohovore, mal by sa naň dôkladne pripraviť. Očakávania zamestnávateľa sú mnohokrát kvalitatívne vysoko nastavené, vyžadujú skúsenosti, ktoré absolventi vedia získať iba počas praxe. „Pracovný pohovor je veľakrát zo strany uchádzačov podceňovaný a počas rozhovoru uchádzača s našimi konzultantmi evidujeme mnohé nedostatky. Medzi najčastejšie nedostatky, s ktorými sa stretávame, patria, že absolventi nemajú dostatočnú prax, absentuje jazyková vybavenosť, sú málo proaktívni a málo ambiciózni presadiť sa na trhu práce, chýba im chuť učiť sa a pozitívny prístup. Veľkou nevýhodou uchádzačov o prácu je ich nízka úroveň sebareflexie a nejasné predstavy o pozícii,“ dodáva Garaj.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #vysoká škola #pracovné miesta #Prihlášky na VŠ