Prehľad študijných odborov, ktoré ponúkajú vysoké školy

Vedeli ste, že na Slovensku máme 35 vysokých škôl a z toho je 115 fakúlt? Spolu to predstavuje 3 830 študijných programov. Maturanti a všetci záujemcovia o vysokoškolské štúdium môžu naozaj o čom premýšľať, pokým sa ešte nerozhodli, na akú vysokú školu si tento školský rok podajú prihlášku. A práve teraz je dostatok času na to, aby si mohli v pokoji premyslieť, čo by chceli študovať a porozmýšľať nad vhodnou vysokou školou.

26.12.2017 17:00
štúdium, študenti, mládež, práca Foto:
Študenti, ktorí sa rozhodujú o vysokoškolskom štúdiu, by mali poznať, aké vysoké školy na Slovensku máme a aké poplatky ich môžu čakať.
debata

Dnešní študenti to majú oveľa jednoduchšie, ak si potrebujú nájsť informácie o každej škole či fakulte. Na internete je toho naozaj dosť, preto si treba podrobne naštudovať všetko, čo sa len dá. Veľa informácii poskytuje aj portál Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Študenti sa môžu rozhodovať medzi viacerými odbormi. Poznajú však všetky možnosti, ktoré môžu využiť?

Študijné odbory, ktoré poskytujú slovenské vysoké školy sa delia na:

  • humanitné vedy a umenie
  • informatické vedy, matematika, informačné a komunikačné technológie
  • konštruovanie, technológie, výroba a komunikácie
  • pôdohospodárske a veterinárske vedy
  • prírodné vedy
  • služby
  • sociálne, ekonomické a právne vedy
  • výchova a vzdelávanie
  • zdravotníctvo

Tri druhy VŠ

Každý, kto by rád študoval na vysokej škole, má na výber z dennej formy štúdia alebo externej formy štúdia. Niektorí študenti by popri štúdiu chceli aj pracovať a práve im môže viac vyhovovať externé štúdium. Všetko má však aj svoje výhody a nevýhody.

Vysoké školy sa na Slovensku ďalej rozdeľujú na verejné, štátne a súkromné. Výrazný rozdiel tú spočíva v školných poplatkoch. Ktoré VŠ sú spoplatnené a ktoré nie? Denné štúdium či externé štúdium? Aj tu môžu nakoniec pri výbere školy rozhodnúť financie.

Pri verejných či štátnych vysokých školách dennou formou štúdium nie je spoplatnené – výnimkou môže byť štúdium v cudzom jazyku a štúdium v štátnom jazyku alebo v jazyku národnostných menšín je spoplatnené len v určitých prípadoch (to závisí od celkovej doby štúdia). Študent tiež neplatí školné, ak neprekročil štandardnú dĺžku študijného programu.

V rámci externého štúdia na verejnej či štátnej vysokej škole študent platí školné a výška školného je ohraničená opatrením ministerstva školstva. Ak sa študent rozhodne pre súkromnú vysokú školu, mal by si zistiť, ako sa pohybujú školné poplatky na konkrétnej škole.

Súkromné VŠ si totiž môžu určiť výšku školného a poplatkov súvisiacich so štúdiom a nie je teda zákonom obmedzená.

Ak si študent vyberá vysokú školu, mal by poznať aj svoje finančné limity, respektíve limity rodičov. Štúdium nie je lacná záležitosť aj v prípade, ak sa rozhodnete pre dennú (neplatenú) formu, pretože vtedy budete mať menej času na brigády ako spolužiaci-externisti. Tí, ktorí zas budú študovať v inom meste ako v mieste svojho bydliska, budú musieť rátať aj s financiami na cestovanie a ubytovanie.

Všetko sa však dá zvládnuť, ak študent berie školu seriózne. V prípade, že je úspešný, môže získať rôzne štipendiá, granty a tiež zaujímavé platené stáže alebo brigády. Šikovný vysokoškolák si neraz dokáže pekne privyrobiť aj počas štúdia.

Užitočné linky

Ak si potrebujete pozrieť viac informácií o školných poplatkoch na vysokých školách, prečítajte si viac na stránke minedu.sk.

Prehľad všetkých vysokých škôl na Slovensku nájdete TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #vysoká škola #vysokoškoláci #štipendium