Študovať na vysokej škole sa oplatí. Aj kvôli platu

Hoci ľudová múdrosť hovorí, že remeslo má zlaté dno, vysokoškolský diplom je väčšinou výhodnejší. Dokazuje to i najnovší prieskum, ktorý potvrdil, že zamestnanci s vysokoškolským vzdelaním sú na tom v priemere oveľa lepšie ako ľudia s maturitou.

04.02.2019 06:00
vs, dievca, Foto:
Odmeňovanie zamestnanca s vysokou školou je pre ľudí s nižším vzdelaním často nedosiahnuteľné.
debata (4)

Medzinárodný portál Paylab.com spravil analýzu v 13 európskych štátoch. Ukázala, že zamestnanci s vysokoškolským titulom predbehnú vo výške platu pracovníkov so strednou školou už ako absolventi.

Tieto výsledky platia i pre Slovensko, kde analýza vychádzala z údajov mzdového portálu Platy.sk. Mnoho pracovníkov s maturitou pritom počas celého pracovného života nedosiahne ani priemerný plat vysokoškolského absolventa. Rozdiel medzi priemerným platom zamestnanca s vysokoškolským titulom a pracovníkom so stredoškolským vzdelaním predstavuje na Slovensku 37 percent.

Napriek tomu, že ide o citeľný rozdiel, spomedzi krajín tzv. visegrádskej štvorky je tento náskok vysokoškolákov najnižší. Kým hodnoty v Poľsku (45 percent) a v Českej republike (41 percent) sú v porovnaní so Slovenskom ešte podobné, v Maďarsku ide o zvlášť veľký rozdiel. Zárobky tamojších zamestnancov s vysokou školou sú tam totiž v priemere až o 69 percent vyššie.

Foto: PLATY.SK
graf, platy, vs

Analýza na Slovensku ukazuje, že zamestnanca so stredoškolským vzdelaním a päťročnými skúsenosťami vysokoškolský absolvent v priemere predbehne hneď po nástupe do prvého zamestnania. A rozdiel medzi zárobkami zamestnancov sa rokmi iba zvyšuje. Najväčší náskok majú Slováci s vysokoškolským vzdelaním vo veku od 35 do 44 rokov. Rozdiely sú však zreteľné počas celého pracovného života.

Platový medián (štatistický výraz pre strednú hodnotu) človeka s vysokoškolským titulom do 24 rokov predstavuje 1 018 eur v hrubom. Medián zárobkov pracovníkov so strednou školou túto hranicu nepresahuje ani v jednej vekovej skupine. Zatiaľ čo zamestnanci bez vysokej školy zarábajú najlepšie vo veku od 25 do 34 rokov, so mzdovým mediánom 932 eur v hrubom, pri pracovníkoch s vysokoškolským vzdelaním je najvyšší mzdový medián vo veku od 35 do 44 rokov, a to 1 500 eur v hrubom.

Foto: PLATY.SK
graf2, vs platy, porovnanie

Na Slovensku je rast platov stredoškolsky vzdelaných ľudí výrazný vo vekovom pásme 25 až 34 rokov, keď zamestnanci dosahujú 14-percentné zvýšenie platu oproti mladším ročníkom. Po 35. roku života sa však ich plat už zväčša nevyvíja tak dynamicky.

Pri vysokoškolsky vzdelaných ľuďoch je nárast platu vo vekovom pásme 25 až 34-ročných na úrovni 28 percent a o niečo menej citeľnejší vo vekovom pásme 35 až 44-ročných, keď dosahuje 15 percent. Po 45. roku života sa už plat vysokoškolských absolventov oproti mladším ročníkom nevyvíja tak výrazne a skôr stagnuje.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #Kam na vysokú školu #vysokoškolské vzdelanie