Študovať sa dá aj on-line

Trend posledných rokov zostáva nezmenený. Absolventi stredných škôl stále vyhľadávajú štúdium na vysokých školách v zahraničí.

06.12.2012 08:14
Profesia, štúdium, práca, počítač
Ilustračné foto
debata

Najčastejšie sa hlásia na vysoké školy v susednej Českej republike. Dôvodom je kredibilita škôl v zahraničí a vyššia kvalita študijných odborov. Slovenské vysoké školy vnímajú odliv študentov ako problém.

Pri hľadaní príčin sa treba pozrieť aj na ďalšie rozhodujúce faktory. Štatistiky ukazujú, že veľké percento absolventov škôl nenachádza svoje uplatnenie v praxi. Na problém poukázalo už aj ministerstvo školstva, ktoré plánuje zaviesť nové kritériá pri posudzovaní kvality vysokých škôl a študijných odborov. Posilniť by sa mali najmä technické vedy, ktoré sa dostali v posledných rokoch do úzadia. Priestor na trhu vzdelávania sa snažia vyplniť súkromné vysoké školy. Podobná situácia je aj v Česku.

Dôraz na praktickú aplikáciu štúdia potvrdili aj nedávne prieskumy trhu práce v Európe. Tie potvrdzujú, že správnou cestou je užšia spolupráca so zamestnávateľmi. Podľa britského prieskumu High Fliers až tretinu pracovných miest získajú absolventi, ktorí majú predošlé pracovné skúsenosti vo svojom odbore.

Tento trend potvrdzuje aj rektor prestížnej University of New York, ktorá má svoju pobočku v Prahe, Andreas Antonopoulos.

„Uvedomujeme si, že študenti investujú do štúdia veľmi veľa, či už hovoríme o peniazoch, alebo o čase. Aj preto sa snažíme prostredníctvom nášho profesorského zboru, ktorý tvoria aj vysokopostavení manažéri svetových značiek, vnášať do štúdia čo najviac reálnych situácií z pracovného prostredia. Takisto využívame sieť našich profesijných kontaktov, či už profesorov, alebo samotných absolventov, na získanie zaujímavých pracovných príležitostí,“ vysvetľuje rektor univerzity.

Záujem o podobné univerzity stabilne narastá. „Môžeme potvrdiť, že počet prihlášok sa z roka na rok zvyšuje. To len potvrdzuje správnosť nášho rozhodnutia. Je to to, čo dnešní študenti hľadajú a čo na štátnych školách často nezískajú,“ dodáva Antonopoulos. Univerzita poskytuje štúdium v anglickom jazyku, americkou formou vzdelávania v bakalárskom, magisterskom a doktorandskom programe.

Nedávno nastúpilo späť do školy aj niekoľko desaťtisíc slovenských vysokoškolákov. Sú medzi nimi aj takí, ktorí si klasiku v podobe posluchárne, učebne a internátu spestrili diaľkovým štúdiom na renomovanej univerzite. Znie takmer neuveriteľne, že štúdium na prestížnej Harvardovej či Princetonskej univerzite ich, okrem nákladov na počítač a internet, nestojí vôbec nič. Dôvodom je, že ide o on-line štúdium.

Kúzlo on-line vzdelávania preto začína spoznávať čoraz viac slovenských študentov, ktorí pochopili, že to je možnosť, ako získať prístup nielen k najmodernejším poznatkom, ale aj k špičkovým prednášajúcim. Jeho ďalšou výhodou je, že študent sa môže učiť kedykoľvek a kdekoľvek. Prednášky tvoria krátke videá, ktoré si môžu študenti pozrieť v ktoromkoľvek čase. Ak niekto niečo na prvý raz nepochopí, video si môže pozrieť aj viackrát. Na diskusie a výmenu informácií medzi študentmi slúžia osobitné informačné siete a fóra.

„Vzdelávanie prostredníctvom digitálnych technológií znamená podobnú revolúciu, akú znamenala pre vzdelávanie svojho času kníhtlač. Kniha umožnila šírenie rovnakej informácie veľkému počtu ľudí. Pri on-line vzdelávaní je to podobné, jeden profesor môže cez internet vzdelávať tisíce ľudí z celého sveta.

Paleta predmetov, ktoré sa dnes dajú študovať on-line, je naozaj pestrá, od biológie, pedagogiky, biznisu, ekonómie až po matematiku, informatiku alebo dokonca film či hudbu. Výučba prebieha podobne ako na „kamennej“ univerzite, to znamená, že študent pozerá videá s prednáškami, vypracúva zadané úlohy, píše eseje či robí testy, samozrejme, všetko on-line.

Počítače, internet, mobily dnes nie sú, najmä pre mladú generáciu „modernou technológiou", ale každodennou súčasťou sveta. Preto neprekvapuje záujem o túto formu štúdia, hoci je určená všetkým, nielen mladej generácii.

A naozaj, čísla hovoria, že záujem o túto formu štúdia je obrovský. Najpopulárnejší on-line vzdelávací projekt súčasnosti Coursera (coursera.org), v rámci ktorého spolupracuje takmer dvadsiatka amerických a európskych univerzít, eviduje 1,5 milióna študentov, nezávislá Udacity (udacity.com) má 112-tisíc študentov. Najnovší projekt edX (edx.org), na ktorom sa podieľajú prestížne univerzity Harvard, MIT a Berkeley, a ktorý funguje len od mája tohto roku, zaevidoval hneď do svojho prvého kurzu viac ako 150-tisíc prihlášok od študentov zo 160 krajín.

Záujemcov o on-line štúdium iste poteší informácia, že prihlásiť sa do on-line triedy nie je nijako komplikované. Netreba vypisovať žiadne prihlášky, robiť prijímací pohovor, ani sa jedovať so študijnými referentkami. Stačí, ak si na príslušnej internetovej stránke vyhľadáte svoj predmet, vyplníte meno, e-mail a heslo v on-line formulári a môžete študovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba