Oddnes môžete žiadať o nový finančný príspevok. Pre koho je určený?

Od 10. apríla môžu zamestnávatelia podávať žiadosti na úrady práce o príspevok na podporu vytvorenia pracovného miesta pre nových nezamestnaných záujemcov v rámci projektu Právo na prvé zamestnanie. Celková výška predpokladanej podpory pre jedného účastníka je 7 911,20 eur.

10.04.2024 12:57
TB ministerstvo práce sociálnych vecí Erik Tomáš Foto: ,
Minister práce Erik Tomáš.
debata (1)

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vyčlenilo na túto podporu 13 miliónov eur zo štátneho rozpočtu.

„Ukončenie štúdia a hľadanie prvej práce je významnou zmenou pre každého človeka, obdobím pocitov slobody, ale aj hľadania a neistoty. Správne nastavená podpora zo strany štátu mu môže dať cenný priestor na zorientovanie sa a postavenie sa na vlastné nohy. Som presvedčený, že práve projekt Právo na prvé zamestnanie je nástrojom na efektívnu podporu mladých pri ich prvých krokoch na pracovnom trhu,“ vyhlásil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

rokovanie vlády, PVV, Erik Tomáš Čítajte viac Erik Tomáš spúšťa od apríla ďalšiu veľkú pomoc, dostane ju 40 tisíc ľudí. Kto má nárok, kde treba podať žiadosť a kto dostane aj 190 eur navyše?

Cieľom tohto projektu je podporiť vytváranie pracovných miest pre nezamestnaných. Je určený pre všetkých uchádzačov o zamestnanie, ktorí sú evidovaní na úradoch práce minimálne dva mesiace a ešte nemali pracovný pomer trvajúci viac ako šesť po sebe nasledujúcich mesiacov.

„Projekt umožňuje mladým ľuďom umiestniť sa na trhu práce vo veľmi krátkom čase po ukončení vzdelávania. Okrem toho prináša príležitosť na získanie nových pracovníkov pre mnohých zamestnávateľov, ktorí čelia nedostatku pracovnej sily,“ dodal generálny riaditeľ a generálny tajomník Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny SR Peter Ormandy.

Zamestnávatelia, ktorí na ponúknuté pracovné miesta príjmu uchádzačov o zamestnanie z oprávnenej cieľovej skupiny projektu, dostanú finančný príspevok. Jednou z podmienok je uzatvorenie pracovného pomeru na dobu určitú s podmienkou zamestnávania na minimálne 12 mesiacov, poprípade na dobu neurčitú. Rozsah uzavretého pracovného pomeru musí byť najmenej polovica ustanoveného týždenného pracovného času.

Finančný príspevok sa poskytuje najviac na šesť mesiacov jednorazovo, do 15 kalendárnych dní odo dňa účinnosti dohody o poskytnutí finančného príspevku. Ďalších šesť mesiacov musí zamestnávateľ udržať pracovné miesto bez príspevku. Mesačný príspevok je určený na úhradu časti celkovej ceny práce na jedno vytvorené pracovné miesto na jeden mesiac vo výške 90 percent celkovej mzdy zamestnanca. Najviac sa môže pohybovať vo výške 1 318,53 eur mesačne.

Podporný projekt Právo na prvé zamestnanie je plánovaný do konca tohto roka. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vyčlenilo naň 13 miliónov eur zo štátneho rozpočtu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Tomáš #právo na prvé zamestnanie