Ako sa naučiť cudzí jazyk čo najrýchlejšie? Inšpirujte sa polyglotmi

Milovníci cudzích jazykov sa môžu tešiť na zaujímavé podujatie už čoskoro. Na jeseň čaká všetkých nadšencov jazykov festival, ktorý je jediný svojho druhu na Slovensku.

05.07.2019 23:00
deti, škola, cudzie jazyky Foto:
Na podujatí LingvaFest´2019 sa dozviete všetko o cudzích jazykoch, napríklad aj o metóde Goldlist, práci s kartičkami alebo o pamäťových palácoch.
debata

Jazykový festival s názvom LingvaFest'2019 sa bude konať 26. a 27. septembra v priestoroch Ekonomickej univerzity v Bratislave, pričom účastníkov čaká bohatý výber prednášok, rýchlokurzov a tvorivých dielní, ktoré budú zamerané na učenie a spoznávanie cudzích jazykov. Festival sa koná pri príležitosti Európskeho dňa jazykov, ktorému je každoročne pridelený 26. september. Výhodou je tiež bezplatný vstup na spomínaný festival pre všetkých záujemcov.

Festival by mal zaujať najmä školákov. „Tohtoročný LingvaFest by mal prilákať dvojnásobný počet účastníkov – a to najmä žiakov a študentov, keďže obidva dni festivalu budú prebiehať počas pracovného týždňa,“ prezradil nám na úvod spoluorganizátor festivalu Michal Grodza.

„Organizátori LingvaFestu tohto roku už po tretíkrát organizovali v našom hlavnom meste najväčšie stretnutie polyglotov na svete (Polyglot Gathering), ktorého sa zúčastnili i polygloti schopní konverzácie v 10, 20, 30 dokonca i 40 jazykoch! Preto si myslíme, že každý človek je schopný osvojiť si cudzí jazyk, potrebuje len vedieť ako na to a namotivovať sa. To je zas cieľom festivalu – inšpirovať všetkých a najmä mladých, keďže im sa cudzie jazyky učia o čosi jednoduchšie,“ hovorí Grodza.

Nevzdávajte sa!

Bez znalostí cudzích jazykov je uplatnenie na trhu práce oveľa náročnejšie. Aj keď je pre niekoho cudzí jazyk komplikovaný, jazykoví nadšenci tvrdia opak. Cudzí jazyk sa dokáže naučiť naozaj každý a dokonca na to nepotrebuje ani príliš dlhé obdobie.

„Mladí si veľakrát neuvedomujú dôležitosť znalosti aspoň jedného cudzieho jazyka pre svoju budúcnosť a mnoho ľudí má problém osvojiť si čo i len jeden. LingvaFest by ich mal preto „nakopnúť“ a ukázať im, ako sa obyčajný človek dokáže naučiť cudzí jazyk za pomerne krátku dobu, povedzme dva roky,“ vysvetľuje ďalej Grodza.

Nie každý sa však môže učiť rovnakou metódou. „Samozrejme, na to treba zmeniť svoj prístup k osvojeniu si jazyka a nájsť si svoj vlastný spôsob, ako to človeka baví. Tak sa je človek ochotný venovať jazyku každý deň aspoň trocha – kto by si predsa nenašiel čas na príjemnú aktivitu, ktorá ho baví? Navyše, učenie sa jazyka je maratón, nie šprint,“ upozorňuje Grodza.

Podľa neho nie každému vyhovuje prístup formálneho vzdelávania. Memorovanie hŕby slovíčok bez pravidelného opakovania, učenie sa gramatických kategórií a pravidiel taktiež neprináša dlhodobé výsledky. Aj preto je nutné inšpirovať sa polyglotmi a nájsť metódy, ktoré sú efektívne, napríklad metóda Goldlist, práca s kartičkami alebo pamäťové paláce.

Rok 2019 je vyhlásený OSN za Medzinárodný rok domorodých jazykov a aj tejto téme sa bude podujatie obsahovo venovať. V poradí druhý ročník jazykového festivalu na Slovensku očakáva viac účastníkov ako minulý rok, kedy prišlo približne 1500 ľudí, boli to najmä žiaci základných a stredných škôl.

Cieľom festivalu je predstavenie cudzích jazykov a kultúr mladým Slovákom. Okrem toho však má za úlohu zvýšiť povedomie o dôležitosti učenia sa cudzích jazykov, zvýšiť motiváciu a predstaviť nové a efektívne metódy na ich učenie. Festival tiež ponúkne priestor inštitúciám a ľuďom, ktorí priamo pracujú s jazykmi.

Čo nesmie na festivale chýbať?

Prednášky – veľké množstvo polyglotov, jazykovedcov, tlmočníkov a prekladateľov nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia, ktorí budú pre všetkých zdieľať svoje metódy, rady a postrehy o učení jazykov.

Jazykové rýchlokurzy – bohatý výber rýchlokurzov, počas ktorých budú môcť záujemcovia nahliadnuť do rôznych svetových jazykov, o ktorých možno doteraz ani nepočuli. Nielenže si dané jazyky môžu vypočuť, ale budú mať možnosť sa priamo naučiť niečo povedať, či získať o nich informácie a tipy, ako sa ich učiť.

Tvorivé dielne – priestor aj pre iné náučné workshopy, ktoré sa sústreďujú na predávanie vedomostí praxou, nie teóriou. Na festivale sa bude tiež tancovať zatancovať, ale tiež budú pripravené stolné hry.

Kultúrny program – koncerty a premietanie cudzojazyčných filmov, prípadne sa zaoberajú cudzími jazykmi.

Vystavovatelia – jazykové inštitúcie, vydavateľstvá, iné organizácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cudzie jazyky #LingvaFest